Oczywiście, kluczową kwestią w procesie odchudzania jest wielkość spożywanych porcji oraz odpowiedni dobór spożywanego jedzenia. Jednak warto wiedzieć, że istnieją zioła oraz przyprawą, które mogą nam pomoc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Ich działanie polega między innymi na zmniejszeniu uczucia głodu, uspokajającym działaniu, a także spalaniu tłuszczu
Pierwszym przykładem zioła wspomagającego odchudzanie jest kozieradka. W medycynie ajurwedyjskiej, wykorzystywano ją do leczenia cukrzycy. Ponadto była także zalecana matkom karmiącym piersiom. Jej przyjmowanie miało zwiększyć ilość pokarmu. Z czasem zaczęto odkrywać jej pozostałe właściwości takie jak łagodzenie bólów menstruacyjnych, czy wspomaganie odchudzania. Należąca do rodziny strączkowych kozieradka pomaga w zmniejszeniu apatytu, dzięki czemu spożywającą ją osoba przyjmuje mniejsze ilości jedzenia. Aby potwierdzić tę tezę, przeprowadzono badanie na 18 wybranych osobach. Udało się wykazać, że w wyniku spożycia 8 gramów błonnika kozieradki w ciągu doby, ich głód był znacznie mniejsze niż w przypadku pozostałych osób.
Drugą przyprawą pomocną w procesie odchudzania jest pieprz cayenne będący rodzajem papryczki chili. Używamy go zwykle w celu nadania potrawom pikantnego smaku. . Jednak warto poznać również jego inne walory. Dzięki zawartej w nim kapsaicynie możemy pobudzić nasz metabolizm, a co za tym idzie, przyspieszyć spalanie zbędnych kalorii. O podobnym działaniu możemy mówić w przypadku imbiru, który skutecznie pozwala zniwelować odkładający się tłuszcz, przyspieszyć metabolizm oraz zmniejszyć apetyt.
Więcej na temat właściwości przypraw pisze strona https://www.porcja.pl/