Już starożytni byli świadomi wartości odżywczych i zdrowotnych jarmużu. W naszym kraju przez bardzo długi czas, był on jednak niedoceniany. Można było go spotkać na talerzu, czy półmisku, jednak tylko jako ozdobę. Na szczęście w ostatnim czasie wiele zmieniło się w tej kwestii i coraz więcej osób jest świadoma tego, jak korzystny wpływa na nasze zdrowie, może mieć ta roślina.
Jarmuż jest odmianą kapusty. Posiada długie i pomarszczone liście. Może być koloru zielonego przechodzącego we fiolet lub brąz. W jego skład wchodzi nie tylko błonnik, ale także sole mineralne, witaminy C i K oraz silny przeciwutleniacz -sulforafan.
Sulforawan wchodzący także w skład brokułów i warzyw kapustnych ma bardzo mocne działanie przeciwnowotworowe. Spożywając go, możemy uniknąć przede wszystkim raka jelita grubego, płuc oraz prostaty. W przypadku jarmużu warto pamiętać o gotowaniu go na parze przez ok. 4 minuty. Dzięki uaktywni się jego prozdrowotne działanie.
Q składzie warzywa znajdziemy także karotenoidy. Są to przeciwutleniacze hamujące szkodliwe procesy oksydacyjne. W związku, z czym mogą być pomocne w zapobieganiu rozwojowi chorób nowotworowych. Mowa tutaj głównie o nowotworze jamy ustnej, przełyku oraz pęcherza moczowego.
Karotenoidy nadają warzywom zwykle kolor pomarańczowy czerwony lub żółty. W przypadku jarmużu jest on zamaskowany przez chlorofil. Ten zielony barwnik również może się poszczycić działaniem przeciwutleniającym. Ponadto jest pomocny w procesie oczyszczania organizmu. Chlorofil jest w stanie połączyć się z toksycznymi związkami, w tym również z substancjami rakotwórczymi. Dzięki temu działaniu zmniejszona jest ilość szkodliwych związków docierających do tkanek organizmu.
Na ten temat pisze także strona https://www.naszglos.pl/