Jeśli chcesz wyeliminować ze swojej diety cukier, nie musi to być jednoznaczne z rezygnacją ze słodyczy. Na pólkach ze zdrową żywnością można obecnie znaleźć zamienniki cukru. Wśród nich można wymienić stewię, ksylitol i erytrol. Spośród wymienionych substancji słodzących najmniej kaloryczny jest erytrol.  Jednak czy jest on zdrowszy niż cukier? W smaku jest do niego bardzo podobny, ale jest trochę mniej słodki. Dodatkowo nie jest rozkładany w naszym organizmie, a wydalamy go w większej części z wraz z moczem. Jest dostępny do kupienia w postaci granulek, lub sproszkowany.  Charakteryzuje się tym, że po jego spożyciu możemy odczuć w ustach coś na kształt chłodu.  W wielu źródłach możemy przeczytać o erytrolu jako substancji bezkalorycznej. Nie jest to jednak do końca zgodne z prawdą. Substancja o lekko karmelowym zapachu zawiera bowiem 02,-04 kcal. Mimo wszystko jest to bardzo mało jeśli zestawimy ją z cukrem.

Zastosowanie erytrolu w kuchni

Bez problemu możemy stosować erytrol w kuchni jako zamiennik cukru czy innych substancji słodzących. Możemy się z nim spotkać w niskokalorycznych napojach czy deserach.  Jest często stosowany w przypadku diet bezcukrowych.  Może go użyć podczas pieczenia ciasta. Tym samym obniżymy kaloryczność naszych wypieków. Warto odnotować, że spożywanie go większych ilościach nie powoduje efektu przeczyszczającego, jak to się dzieje np.  przy nadmiernym spożyciu ksylitolu. Zatem jeśli nie chcemy się rozstawać ze słodyczami, a zależy nam na obniżeniu kaloryczności posiłków, możemy spróbować zamienić cukier erytrolem.

Na ten temat pisze także strona https://www.zajad.pl/