Wraz z nadejściem maja, rozpoczyna się sezon grillowy. Spotkania przenoszą się do ogródków,  a najczęściej spożywanym napojem staje się piwo.  Dla osób dbających o linie i chcących zdrowo się odżywiać jest to dość trudny czas. Trudno iść do znajomych w odwiedziny i odmawiać jedzenia. Odwoływanie spotkań tylko i wyłącznie z powodów kulinarnych również nie byłoby rozsądne. Za to dobrym rozwiązaniem jest zorganizowanie grilla z fit potrawami, na którym można pokazać znajomym, że bycie fit i grillowanie wcale nie muszą się wykluczać.

Jeśli wybierzemy odpowiednie składniki, dania przygotowane na grillu nie będą zbyt kaloryczne. Natomiast nasi goście spróbują czegoś nowego.  Oczywiście przygotowywane w ten sposób dania nie należą do najzdrowszych, jednak czasami można sobie pozwolić na drobną odmianę.  Ze względu na szkodliwość węgla zawierającego  substancje chemiczne, warto pomyśleć o zakupie grilla gazowego lub elektrycznego. W miarę możliwości postarajmy się również unikać tłuszczu, soli i gotowych sosów.  Jeśli chodzi o piwo, to najlepszą alternatywa będzie po prostu woda niegazowana, lemoniada przyrządzona bez cukru lub lamka wina.

 

Co położyć na grilla

Idealną alternatywą dla grillowanego mięsa jest ryba.  Najlepiej wybrać pstrąga lub łososia.  Do jej przygotowania wystarczy użyć ziół, soku z cytrynu i ząbka czosnku, a następnie zawinąć w folię aluminiową. Jeśli lubisz szaszłyki, możesz je przygotować z samych warzyw. Świetnie  nada się do tego papryka, cukinia, czy cebula. Posypane papryką i ziołami po 15 minutach będą już gotowe do spożycia. Natomiast na deser idealnie sprawdzi się grillowany ananas.

Więcej pomysłów na grilla znajdziesz na stronie https://www.kulinarna.pl/